ប្រភេទឆា

ឆា-ឆ្អឹងជំនីរបំពងម្នាស់
1
-បរិមាណមនុស្សទទួលទាន ៖ ២នាក់
-រយៈពេលរៀបចំគ្រឿងផ្សំ ៖ ១០នាទី
-រយៈពេលចម្អិន ៖ ១៥នាទី
គ្រឿងផ្សំ
-ឆ្អឹងជំនីរជ្រូក ៣០០ក្រាម​(​៣ខាំ)
-ម្នាស់ ១ចំហៀង
-ខ្ទឹមស ៥០ក្រាម
-ទឹកត្រី ១០មីលីលីត្រ
-អំបិល កន្លះស្លាបព្រាកាហ្វេ
-ស្ករស ១ស្លាបព្រាកាហ្វេ
-ប៊ីចេង ១ស្លាបព្រាកាហ្វេ
-ស្លឹកខ្ទឹម ២មើម
-ខ្លាញ់ ៥០ក្រាម   -ឆ្អឹង​ជំនីរ​ជ្រូក​ត្រូវលាង​ឱ្យស្អាត កាប់​តូចៗ​ល្មម
-ម្នាស់​ត្រូវលាង​ទឹក​ឱ្យស្អាត​ពុះជា​ពីរ ចិត​ជាចំណិត​បញ្ឆិត​មិន​ស្ដើងពេក និង​មិនក្រាស់​ពេក
-ស្លឹក​ខ្ទឹម​ត្រូវលាង​ឱ្យស្អាត រួចហាន់​ខ្លីល្មម
-ខ្ទឹមស​ត្រូវបក​សម្បក​ចេញ​លាង​ទឹក​ឱ្យ​ស្អាត ហើយ​ចិញ្ច្រាំ​កុំឱ្យ​ម៉ដ្ឋ​ពេក
របៀបរៀបចំគ្រឿងផ្សំ របៀបធ្វើ ដំបូង​ត្រូវដាក់​ខ្ទះឱ្យ​ក្ដៅ ហើយ​ដាក់​ខ្លាញ់​ចូលទុក​ឱ្យក្ដៅ​ដាក់ខ្ទឹម​ស​ចូលទុក​ឱ្យក្រហម​ប្រឿងៗ បន្ទាប់​មក​ដាក់​ឆ្អឹង​ជំនីរ​ជ្រូក បំពង​ឱ្យ​ក្រហម ទើ​បដាក់​ម្នាស់​ចូល​ជាមួយ​ទឹកត្រី ស្ករស ប៊ីចេង អំបិល លៃ​ឱ្យសម​ល្មម ទុក​មួយ​សន្ទុះ រួច​ដួសដាក់​ចាន​ហើយ​ត្រូវ ដាក់​ស្លឹកខ្ទឹម​រោយ​ពីលើ​ជាការ​ស្រេច។ 
បញ្ជាក់
 ៖ ម្ហូបនេះ​អាចទទួលទាន​បានជា​មួយ​បាយស។

ឆា-ក្ដៅអន្ទង់
1

-បរិមាណ​មនុស្ស​ទទួលទាន ២នាក់
-រយៈពេល​ចម្អិន ៥នាទី
-រយៈពេល​រៀបចំ​គ្រឿងផ្សំ ១៥នាទី
គ្រឿង​ផ្សំ
-អន្ទង់ ៣ខាំ
-ខ្ទឹមស ១មើម
-ស្លឹកក្រូច​សើច ១សន្លឹក
-ខ្ជាយ ១ចំណិត
-រំដេង ១​ចំណិត
-គល់​ស្លឹកគ្រៃ ២គល់
-ម្ទេស ១​គ្រាប់
-ប៊ីចេង កន្លះ​ស្លាបព្រា​កាហ្វេ
-ទឹកត្រី កន្លះ​ស្លាបព្រា​បបរ
-ខ្លាញ់ ២​ស្លាបព្រា​បបរ
-ស្ករ កន្លះ​ស្លាបព្រា​កាហ្វេ
-ម្រះ​ព្រៅ ទៅតាម​ការ​ចូលចិត្ដ
-សណ្ដែកដី​ឆ្អិន ១​ស្លាបព្រា​បាយ។
របៀប​រៀបចំ​គ្រឿង​ផ្សំ
-សូមយក​អន្ទង់​មកលាង​ជាមួយ​ទឹកអំបិល​ឱ្យអស់​ក្អែលខ្មៅៗ​ឱ្យស្អាត បន្ទាប់មក​ត្រូវ​វះយក​ពោះចេញ ហើយ​កាត់ជា​កង់ៗ​ល្មម។ បន្ទាប់មក​ត្រូវយក​ទៅបំពង​ជាមួយ​នឹងខ្លាញ់​ឱ្យឆ្អិន​ល្មម មិនត្រូវ​ឱ្យបែក​សាច់​អន្ទង់​នោះទេ បន្ទាប់មក​ត្រូវដួស​ទុកដោយ​ឡែក។
-ខ្ទឹមស​ចែកជា​ពីយក​ទៅចិញ្ច្រាំ​កុំឱ្យ​ម៉ដ្ដ​ពេកមួយ​ចំហៀង និងយក​ទៅបុក​ជាមួយ​គ្រឿងមួយ​ចំហៀង
-ម្ទេសហាន់​ជាចំណិត​វែងៗ
-សណ្ដែកដី​យកទៅ​បុកកុំ​ឱ្យម៉ដ្ដ​ពេក
-ម្រះព្រៅ​បេះយក​តែស្លឹក​ហើយ​យកទៅ​លាងទឹក​ឱ្យស្អាត
-ស្លឹកក្រូច​សើច រំដេង ខ្ជាយ គល់​ស្លឹកគ្រៃ​លាងទឹក​ឱ្យស្អាត​យកទៅ​ហាន់​ស្ដើងៗ ហើយ​បុកចូលគ្នា​ឱ្យម៉ដ្ដ បន្ទាប់មក​ដាក់ខ្ទឹមស​ចូល​ហើយ​បុក​ចូលគ្នា​ឱ្យម៉ដ្ដ​ម្ដងទៀត។
របៀប​ធ្វើ
ជាដំបូង​ដាក់ខ្ទះ​ឱ្យក្ដៅ​ហើយ​ដាក់ខ្លាញ់​ឱ្យក្ដៅ បន្ទាប់មក​ដាក់ខ្ទឹមស​ដែល​ចិញ្ច្រាំ និង​ម្ទេសចូល​ឆាឱ្យ​ឡើងជើង​អង្ក្រង​ល្មម បន្ទាប់មក​ដាក់គ្រឿង​បុកចូល​ឆាឱ្យ​ឈ្ងុយ ហើយ​ដាក់​អន្ទង់ចូល។ បន្ទាប់មក​ត្រូវដាក់​ស្ករស ទឹកត្រី និង​ប៊ីចេង​រួចភ្លក់​មើលទើប​ដាក់ សណ្ដែកដី​រួមទាំង​ម្រះព្រៅ​ចូល រួចដួស​ដាក់ចាន​ជាការ​ស្រេច។
បញ្ជាក់ ៖ ម្ហូបនេះ​អាច​ទទួលទាន​បាន​ជាមួយ​បាយស ឬអាច​ធ្វើជា​គ្រឿង​ក្លែម​ក៏បាន។

ឆា-ឡុកឡាក់សាច់គោ
1
គ្រឿង​ផ្សំ
  • សាច់គោ (សាច់​ផុយ)
  • សាឡាដ
  • ប៉េងប៉ោះ
  • សណ្តែកបារាំង
  • ត្រសក់
  • ខ្ទឹម​បារាំង
  • ក្រូចឆ្មា
  • ខ្ទឹមស ប្រេង​ឆា ស្ករ អំបិល ម្រេច ប្រេងខ្យង
របៀប​ធ្វើ
  • ហាន់​សាច់​គោ​ជា​ដុំតូចៗ។
  • លាងបន្លែ​អោយស្អាត រួច​តំរៀប​សាឡាដក្នុង​ចាន។
  • ប៉េង​ប៉ោះ ពុះ​ជា​២​ឬមិនបាច់​ពុះ​ រួច​ហាន់​ជា​បន្ទះ​ៗដូចក្នុង​រូប។ បន្ទាប់​មក​តំរៀបជា​រង្វង់​នៅលើ​សាឡាដ។
  • ហាន់ត្រសក់​ជា​ចំណិត (ទទឹង) តំរៀប​ជា​រង្វង់​នៅក្នុង​ឬ​ក្រៅ​រង្វង់​ប៉េង​ប៉ោះ (ក្នុង​រូប ខ្ញុំ​អត់​បាន​ដាក់ទេ)​
  • ហាន់​ខ្ទឹម​បារាំង​ទទឹងស្តើងៗ​ដូច​តំរៀប​នៅកណ្តាល​រង្វង់​ប៉េងប៉ោះនិង​ត្រសក់។
  • កាត់​សណ្តែក​បារាំង​ខ្លឺៗ រួច​បំពង (ដាក់​ប្រេងបន្តិចក្នុង​ខ្ទះរួច​ទុក​អោយ​ក្តៅ ចាក់​សណ្តែក​ដែល​ហាន់​រួច​ចូល ឆា​ត្រលប់រួច​គ្រប​មួយ​ស្របក់​ជា​ការស្រេច)។ បំពង​រួច​ដួស​ដាក់​លើ​ខ្ទឹមបារាំង។
  • បំពង​ខ្ទឹម​ស​រោយ​ពី​លើ​សណ្តែក​បំពង។​
  • ​ឆា​សាច់គោ​រួច​ ដួស​ដាក់​លើ​សណ្តែក​បំពង។ វិធី​ឆា​សាច់គោ៖ ដាក់​ប្រេងបន្តិចក្នុង​ខ្ទះរួច​ទុក​អោយ​ក្តៅ ចាក់​សាច់​ចូល​ដាក់​ស្ករ អំបិល ម្រេច ប្រេង​ខ្យង (ដាក់​រាង​ច្រើន​បន្តិច) ឆា​ត្រលប់​បន្តិច​រួច​ដួស​ចេញ​ជា​ការ​ស្រេច។ បើ​ឆា​យូរពេក​នឹង​ធ្វើអោយ​សាច់គោឡើង​ស្វិត។
  • ធ្វើ​ទឹក​ម្រេចក្រូចឆ្មា ទុកញ៉ាំជាមួយ​ជាការស្រេច៕
ឆា-មឹកម្រិចខ្ចី
1
គ្រឿងផ្សំ 
មឹកស្រស់មួយ(៣០០ក្រាម) ម្រិចខ្ចី កន្លះខាំ, ការ៉ុត១០ក្រាមដើម ខ្ទឹម១ដើម,ខ្ញី២បន្ទះ,ខ្ទឹមស៣កំពឹល, សាលាដកន្លះខាំ ជីវ៉ាន់ស៊ុយ។
គ្រឿងផ្សំរសជាតិ
ក-អំបិល១ស្លាបព្រាកាហ្វេ,ស្រា១ស្លាបព្រាកាហ្វេ,ម្សៅស៊ុនខ្នរ១ស្លាបព្រា កាហ្វេនិងទឹក ស៊ុប ១ស្លាបព្រាកាហ្វេ។
ខ-ម្សៅឆាលាយទឹកឲ្យហើយ បន្តិចបន្តួច និង ប្រេងល្ង ១ ស្លាបព្រាបាយ។
វិធីធ្វើ
១-លាងម្រេច អោយស្អាតទុកទាំងទង,សាសាដលាង អោយស្អាតទុកទ្រាប់បាតចាន កោសសម្បកការរ៉ុត ចេញរួចហាន់ជាបន្ទះស្តើងៗល្មម,។
២-ខ្វេះគ្រៀងក្នុងមឹកស្រស់ចេញនិងបកស្រទាប់ក្រៅចេញរួចពុះជាពីរបន្ទះហើយ ឆូតផ្ទៃក្នុងខ្វាត់ខ្វែងនិងហាន់ជាដុំៗ។
៣-ដាក់ម្រេច ការ៉ុត និងមឹកស្រស់ចូលឆ្នាំងទឹកដាំពុះដោយស្រុសរយៈពេល ៦នាទីទើបស្រង់ចេញទុកប្រើការ។
៤-ដាក់ខ្លាញ់ឬប្រេងឆាក្នុងខ្ទះរង់ចាំខ្ទះក្តៅហុយផ្សែងទើបចាក់ខ្ទឹមសដើមខ្ទឹមនិងខ្ញី ចូលបំពង។ បន្ទាប់មកចាក់សាច់មឹកនិងគ្រឿងផ្សំរសជាតិក្នុងនោះរួមទាំងម្សៅស៊ុនខ្នរ) ចូលឆាដោយញាប់ដៃបន្តិចទើបចាក់គ្រឿងផ្សំរសជាតិចូលឆាត្រឡប់ចុះឡើងហើយ ដួសដាក់ចានតុបតែងតាមចំណង់ចំណូលចិត្តអ្នកជាការស្រេច។

ឡុកឡាក់ត្រីខ

1

តើ​អ្នក​ធ្លាប់​តែ​ញុំា​ត្រី​ខ​កំប៉ុង​ធម្មតា​មែន​ទេ? តែ​ឥឡូវ​អ្នក​អាច​ច្នៃ​ត្រីខ​កំប៉ុង​នោះ​ឲ្យ​កាន់​តែ​មាន​ឱជារស​ឆ្ងាញ់​ថែម​ មួយ​កម្រិត​ទៀត។ Sabayសូម​ណែនាំ​វិធី​ច្នៃ​ត្រីខ​កំប៉ុង​នោះ​ដូច​ខាង​ក្រោម​ ដោយ​គ្រាន់​តែ​ចំណាយ​ពេល​ប្រហែល​៧នាទី​ប៉ុណ្ណោះ​។
គ្រឿង​ផ្សំ
ត្រីខ​កំប៉ុង​តូច​១​កំប៉ុង ប៉េងប៉ោះ​ទុំ២​ផ្លែ ខ្ទឹម​ស សាលាដ ស្លឹក​ខ្ទឹម ប្រេង​ខ្យង​ ប្រេង​ឆា ស្ករស​ ប៊ីចេង និង​អំបិល។
របៀប​ធ្វើ
១.​រៀប​សាលាដ​ដាក់​ក្នុង​ចាន
២.ដាក់​ខ្ទះ​ឲ្យ​ក្ដៅ បន្ទាប់​មក​ចាក់​ប្រេង​ឆា​ចូល រួច​ដាក់​ខ្ទឹម​បំពង
៣.ចាក់​ត្រីខ​ចូល​ (ថែម​ទឹក​បន្តិច)
៤. ដាក់​ស្ករ​ស ប៊ីចេង ប្រេង​ខ្យង អំបិល
៥. ហាន់​ប៉េងប៉ោះ​ ដាក់​ចូល​ច្របល់​ឲ្យ​ស្រពាប់ ប៉ុន្តែ​កុំ​ឲ្យ​បែក​សាច់​ត្រី
៦. ដួស​ដាក់​លើ​ចាន​សាលាដ​ រួច​រោយ​ស្លឹក​ខ្ទឹម​លើ​ជា​ការ​ស្រេច
អ្នក​អាច​ញុំា​ត្រីខ​នោះ​ជា​មួយ​បាយ​ឬ​នំប៉័ង​ក៏​បាន​។
 ឆា-ត្រប់
1
គ្រឿងផ្សំ៖
  • សាច់ជ្រូក(យកសាច់សុទ្ធ)
  • ត្រប់
  • ខ្ទឹមបារាំង
  • ប្រេងឆា ខ្ទឹមស  ស្ករស ប្រេងខ្យង ម្រេច ទឹកត្រី
របៀបធ្វើ៖
  • ចិញ្ច្រាំសាច់ជ្រូក
  • ដុតត្រប រួចបកសំបកចេញ រួចត្រប់១កាត់ជា​៣កំណាត់
  • ចិញ្ច្រាំខ្ទឹមស
  • ហាន់ខ្ទឹមបារាំង ទទឺងស្តើងៗ (ហាន់ដូចហាន់ឆាឡូកឡាក់)
  • ចាក់ប្រេងឆា​បន្តិចចូល​ខ្ទះ រួចហើយបំពងខ្ទឹមស រួចដាក់​សាច់ជ្រូកចូល។ ឆា​ត្រលប់​ចុះឡើង ចាក់ទឹកត្រីអោយ​ឈ្ងុយ រួចដាក់ស្ករស ប្រេងខ្យង​​​តាម​រសជាតិ​​​ដែល​​ចូលចិត្ត ចាក់​ទឹក​ចូលបន្តិច​រួច​គ្រប​​ប្រហែល​៥នាទី​ដើម្បី​អោយ​សាច់​ជ្រូក​​ ឆ្អិនល្អ។
  • ដាក់​ត្រប់និងខ្ទឹមបារាំងចូល​ដំណាល​គ្នា ឆាត្រលប់បន្តិច​ជា​​ការ​ស្រេច។  



No comments:

Post a Comment