ប្រភេទស្ងោ

ណែម-សាច់បង្គា
1
គ្រឿង​ផ្សំ​៖
-បង្គាស្រស់
-បង្គា​ក្រៀម
-សាលាដ
-ត្រសក់
-នំបញ្ចុក
-ដើម​គូឆាយ
-សណ្ដែក​បណ្ដុះ
-ជីរ
-សំបក​បាញ់ត្រាង
-ម្ទេស
-សណ្ដែកដី​លីង
គ្រឿង​ផ្សំ​រសជាតិ៖
-ទឹកត្រី
-ស្ករស
-ប៊ីចេង
-ក្រូច​ឆ្មារ
វិធីធ្វើ៖
ដំបូង​ យក​បង្គា​ទៅ​ ចំហុយ​រយៈពេល ៣ ទៅ ៥​នាទី កុំ​ឱ្យ​ឆ្អិន​ពេក រួច​រៀបចំ​បន្លែ​ត្រសក់សាលាដ សណ្ដែក​បណ្ដុះ ដើម​គូឆាយ និង ​ជីរ ឱ្យបាន​រៀបរយ​ល្អ មុនពេល​​យក​ទៅ​រុំ​។​ យក​ សំបក​បាញ់​ត្រាង​ ទៅ​ត្រាំ​ទឹក ​រួច​ស្រង់​ឡើង​វិញ​ភ្លាម យក​ទៅ​ដាក់​លើ​ជ្រញ់ ឬ​ផ្ទៃ​រាប​ស្មើ។
បន្ទាប់មក យក​សាលាដ​ ដាក់​លើ​ស្រទាប់​បាញ់​ត្រាង ​ ដាក់​នំ​បញ្ចុក បន្លែ​គ្រប់​មុខ ​និង​ រោយ​បង្គាក្រៀម មុន​នឹង​ដាក់​បង្គា​ស្រស់​ ហើយ​រុំ​ខ្ចប់​ ជាមួយបាញ់​ត្រាង​ ​ជាការស្រេច៕

   សម្ល-ការីសាច់មាន់

   គ្រឿងផ្សំ៖
    1
  • សាច់មាន់
  • ដំឡូងជ្វា ឫ ​ដំឡូងបារាំង
  • ត្រប់ (មិនបាច់ដាក់ក៏បាន​បើមិនចូលចិត្ត)
  • ខ្ទឹមបារាំង
  • គល់ស្លឹកគ្រៃហាន់ ស្លឹកក្រូចសើច   រមៀត  រំដេង  ខ្ទឹមស  ខ្ទឹមក្រហម
  • សណ្តែកដីលីង
  • ម្ទេសឆ្អើរ
  • គ្រឿងការី
  • ខ្ទិះដូង
  • ប្រហុក ឫ​ កាពិ
  • ស្ករស អំបិល ទឹកត្រី
របៀបធ្វើ៖
  • កាប់សាច់មាន់ជាដុំ
  • ចិតសំបកដំឡូងហើយកាត់ជាដុំៗ។ បើប្រើដំឡូងជ្វា ត្រូវត្រាំទឹកកំបោរ (កំបោរយាយៗពិសាម្លូ)
  • ចិតសំបកត្រប់ ហើយចិតជាដុំៗ
  • ខ្ទឹមបារាំង បកចំបកចេញរួចហាន់តាមបណ្តោយជាចំនិតៗមិនតូចពេកមិនធំពេក
  • កាត់ត្រប់ជា​ដុំៗ
  • ម្ទេសឆ្អើរយកសរសៃយកគ្រាប់ចេញរួចត្រាំទឹកអោយរីក។ ចិញ្ច្រាំលាយស្ករ(ដើម្បីកុំអោយហឹរពេក) អោយម៉ត់។
  • បុកឫកិន គល់ស្លឹកគ្រៃហាន់ ជាមួយស្លឹកក្រូចសើច   រមៀត  រំដេង  ខ្ទឹមស  ខ្ទឹមក្រហម​  សណ្តែកដីលីង រួចដាក់បុក​ច្របល់ជាមួយម្ទេសឆ្អើរ​ចិញ្ច្រាំ និងគ្រឿងការី។
  • ចិញ្ច្រាំប្រហុក (បើប្រើកាពិឫប្រហុកសាច់មិនបាច់ចិញ្ច្រាំទេ)
  • ចាក់ខ្ទិះដូងន្តិចចូលក្នុងឆ្នាំង រួចដាក់គល់ស្លឹកគ្រៃបុកនិងប្រហុកចិញ្ច្រាំចូល លឺងច្របល់ចូលគ្នា រួច​​​ដាក់សាច់មាន់ច្របល់ចូល​គ្នាមួយច្របក់ដាក់ទឹកត្រី ​អំបិល ស្ករ បិតគំរប់ឆ្នាំងទុកអោយពុះបន្តិច។ ថែមខ្ទិះដូងរួ​ចរំងាស់រហូតសាច់មាន់ជិតផុយ ទើបដាក់ដំឡូង និង​ត្រប់ចូល។ ទុកអោយពុះម្តងទៀត ដាក់ខ្ទឹមបារាំងចូល ភ្លក់ប្រៃផ្អែមរួចជា​​ការ​ស្រេច។
ចំណាំ៖ បើមិនកូរគ្រឿងមុននឹងដាក់សាច់មាន់ចូលទេ សំលការីយើងមិនឡើងពណ៌ក្រហមស្អាតទេ។

1
-ត្រីដំរី
-ខ្ញី
-ផ្សិត
-គ្រាប់ឈូក
-ប្រេងឆា
-ទឹកសៀង
-ប្រេងល្ង
-ស្លឹកឈូក
វិធីធ្វើ
១- ឆារួមជាមួយគ្រាប់ឈូក មើមឈូក ផ្សិត អោយឈ្ងុយ ក្រោយមកបង់ម្សៅស៊ុប និង ប្រេង
រុក្ខជាតិ ប្រេងល្ង អោយល្មម។
២- ស្លឹកឈូក  ស្រុះទឹកក្តៅអោយទន់ រួចដាក់ត្រីដំរី   ខ្ចប់ក្នុងស្លឹកឈូក   ចាក់ទឹកស្រូបគ្រាប់
ឈូក មើមឈូក មកលើត្រីខ្ចប់វិញ យកទៅចំហុយ ប្រហែល ១៥នាទី ជាការស្រេច។



1
គ្រឿងផ្សំ៖
សាច់​បង្កង ត្រីឆ្អើ សណ្ដែកដី សណ្ដែកបាយ ខ្ទឹម​ស ខ្ទឹម​ក្រហម ម្ទេស​ក្រហម ផ្លែ​ក្រូចសើច អំពិល​ទុំ ដូង​ទុំ​ ស្ករ​ក្រហម ខ្លាញ់​រាវ ត្រកួន សណ្ដែក​បណ្ដុះ ត្រយូងចេក ល្ហុង ស្លឹក​ខ្ទឹម​ម្ទេសដៃនាង​ទុំ នំ​បញ្ចុក។
វិធី​ធ្វើ៖
១​ - បង្កង​លាង​ទឹក​ដាក់​ស្លោរ​ឲ្យ​ស្អាត​ឲ្យ​ឆ្អិន ទើប​ស្រង់​មក​បក​យក​សាច់​បុក​ឲ្យ​ល្អិ​ត​
២ – ត្រីឆ្អើ​កេះ​បកសំបក​បុក​ឲ្យ​ម៉ដ្ឋ ។
៣ -សណ្ដែកដី សណ្ដែកបាយ​លីង​ឲ្យ​ឆ្អិន បកសំបក​ចេញ បុក​ឲ្យ​ម៉ដ្ឋ
៤ – ខ្ទឹម​ស ខ្ទឹម​ក្រហម ហាន់​បន្ទះ​ស្ដើងៗ បំពង​ខ្លាញ់ ។
៥ – យក​ម្ទេស​ក្រហម​ឆ្កឹះ​គ្រាប់​លាង​ទឹក​បុក​ឲ្យ​ម៉ដ្ឋ ។
៦ – កោសដូង​ពូត​យក​ក្បាលខ្ទិះ​ស្ល​ជា​ប្រេង ហើយ​ដួស​កាក​ប្រេង​ទុក ចាក់​ចូល​លាយ​បន្តិច រួច​យក​ម្ទេស​ ​បុក​ផាត់​ឲ្យ​ឈ្ងុយ​ដួស​ដាក់​ចាន​ទុក
៧ – យក​ទឹក​ស្ងោរ​បង្កង​ទៅ​ដាំ ដាក់​អំពិល​ទុំ​បន្តិច​ផ្លែ​ក្រូចសើច​ពុះ​ជា​ពីរ ច្របាច់​ទឹក​ដាក់​ហើយ​បង់​ទាំង​ ​សំបក​ផង ( បើ​ទឹក​មួយ​កូន​ឆ្នាំង​ដាក់​ផ្លែ​ក្រូចសើច ៣ ) ដាក់​អំបិល ទឹកត្រី​ស្ករ​ក្រហម ម្សៅ​ស៊ុប ដាំ​ឲ្យ​ពុះ​​ ២-៣ ​អំ​ពុះ​ ភ្លក់​មើល​ឲ្យ​ល្មម ទើប​ដាក់ចុះ យក​ស្បៃ​មក​ត្រង​ឲ្យ​ស្អាត ។
៨- យក​ត្រីឆ្អើ សាច់​បង្កង សណ្ដែកដី សណ្ដែកបាយ ម្ទេស​ផាត់ កាក​ប្រេងដូង មក​បុក​ក្រ​ហុក​ចូលគ្នា ​ទើប​ដួស​ដាក់​ចានគោម​ធំ ហើយ​ដួស​ទឹក​ស្ងោរ​បន្តិច​ចាក់ យក​វែក​ញី​ឲ្យ​បែក​ចូលគ្នា ទើប​ចាក់​ទៅ​ក្នុង​ឆ្នាំង​ស្ងោរ​ទៅ​ ​វិញ ដាក់​ខ្ទឹម​បំពង​កូរ​ចូល​គ្នា​ឲ្យ​សព្វ ទុក​ទទួលទាន​ជាមួយ​នំ​បញ្ចុក ។
៩- ត្រកួន​កាត់​គល់​ចោល កាត់​ប្រវែង​ពីរ​ថ្នាំងដៃ ពុះ​ជា​បួន​ស្ងោរ​ឲ្យ​ឆ្អិន​ហើយ​យក​ខ្លាញ់​រាវ​មក​ប្រឡាក់​ ​ឲ្យ​សើមៗ
១០- សណ្ដែកបណ្ដុះ​បេះ​កន្ទុយ​លាង​ទឹក​ឲ្យ​ស្អាត ។
១១- ត្រយូងចេក​បក​យក​ស្រទាប់​ខ្ចីៗ មក​ហាន់​ជា​សរសៃ​ឆ្មារៗ ដាក់​ត្រាំ​ទឹក​ម្ជូរក្រូចឆ្មារ​ឲ្យ​ជ្រះ​ជ័រ ។
១២- ល្ហុង​ចិត​សំបក​លាង​ទឹក​ឲ្យ​ស្អាត ឈូស​ជា​សរសៃ​ឆ្មា​រ ។
របៀប​រៀប​ល្បោយ​ដាក់​ចាន៖
១- យកនំ​បញ្ចុក​មក​រៀប​ឆ្វាយ​អង្វេ​ល​ដាក់ចាន​សំប៉ែត យក​ដើម​ខ្ទឹម​ឆូត​បញ្ជិតៗ សងខាង​ហើយ​ពុះ​ជា​ពីរ​ ​ត្រាំ​ទឹក​ឲ្យ​រីក ដូច​ជើង​ក្អែ​ប ដាក់​លើ​នំ យក​ម្ទេស​នាងដៃ​ទុំ ចិត​ជា​ផ្កា​ដាក់​ចុង​ដើម ។
២- យក​ត្រកួន​រៀប​ដាក់​ឆ្លាស់គ្នា នឹង​សណ្ដែកបណ្ដុះ​ត្រយូងចេក ល្ហុង។



1
គ្រឿងផ្សំ
ជើងជ្រូក ខ្ទឹមស ស្ករស ទឹកត្រី ម្រេច អំបិល
របៀបធ្វើ
  • កូរស្ករសអោយឡើងពណ៌កន្លាត
  • ដាក់ជើងជ្រូកចូល លាយជាមួយខ្ទឹមសចិញ្ច្រាំ ដាក់ទឹកត្រី ម្រេច អំបិល តាមរសជាត់ដែលចូលចិត្ត
  • រំងាស់ទាល់តែជើងជ្រូកផុយ ទុកជាការស្រេច

ស្ងោរ-សាឡាដសងសាច់មាន់
1

គ្រឿងផ្សំ
សាច់មាន់
សាឡាដសង
វ៉ាន់ស៊ុយ
បង្គារក្រៀម
យីហ៊ឺក្រៀម
ខ្ទឹមស
ស្ករស
ទឹកត្រី
ម្រេច
អំបិល
ដុំស៊ុប(បើមាន)
របៀបធ្វើ
• កាប់សាច់មាន់ជាដុំៗ ហាន់យីហ៊ឺក្រៀមជាចំណិតតូចៗ
•  ដាំទឹកអោយពុះ បង់សាច់មាន់ បង្គារក្រៀម យីហ៊ឺក្រៀម ខ្ទឹមសចិញ្ច្រា
• បង់ដុំស៊ុប(បើមាន) ដាក់ទឹកត្រី ម្រេច អំបិល ស្ករស តាមរសជាត់ដែលចូលចិត្ត
•  រំងាស់អោយសាច់មាន់ផុយបន្តិច(កុំផុយពេក) ទុកជាការស្រេច។
ចំណាំ៖ ពេលរៀបញ៉ាំចាំកំដៅទឹកស៊ុប រួចបង់សាឡាដសងនិងវ៉ាន់ស៊ុយ។


ស៊ុប-ក្តាម
1


គ្រឿងផ្សំ :
-ប្រេងរុក្ខជាតិ ២ស្លាបព្រា
-ម្សៅការី ២ស្លាបព្រា
-ខ្ញីស្រស់ចិញ្ច្រាំម៉ត់ ២ស្លាបព្រា
-ខ្ទឹមក្រហម ៣មើម ចិញ្ច្រាំម៉ត់
-ល្ពៅក្រហម៨០០ក្រាម កាត់ដុំតូចៗ
-ប៉េងប៉ោះ ២ផ្លែ (ចោលសម្បកនិងគ្រាប់រួចចិញ្រ្ចាំម៉ត់)
-ទឹកស្ងោមាន់ ៧៥០ម.ល
-ទឹកខ្ទឹះដូង ២៧០ម.ល
-ទឹកត្រី ១ទៅ២ស្លាបព្រាកាហ្វេ
-ទឹកក្រូចឆ្មា ២ស្លាបព្រាស៊ុប
-សាច់ក្ដាម កន្លះចាន(អាចប្រើសាច់បង្កង)
-ម្ទេសដៃនាង ២ផ្លែ ហាន់ស្ដើង
-ជីវ៉ានស៊ុយ ២ ទៅ៣ធាង
-ខ្ទឹមលីង ២ស្លាបព្រា
វិធីធ្វើ កំដៅប្រេងឆា រួចចាក់ម្សៅការីចូល ឆាឱ្យឡើងឈ្ងុយ។ ចាក់ខ្ញីស្រស់ និង ខ្ទឹមក្រហមចូល ឆាស្មើដៃ ដើម្បីឱ្យចូលជាតិ បានល្អ។
ក្រោយមក ចាក់ល្ពៅនិងប៉េងប៉ោះចូលចាក់ទឹកស្ងោមាន់ចូលនឹងកំដៅឱ្យពុះ។ បន្ថយភ្លើងបន្តិច រហូតដល់ល្ពៅផុយ។ យកគ្រឿង ដែលបានចម្អិននេះ ទៅកិនឱ្យម៉ត់ រួចចាក់ចូលក្នុងឆ្នាំងផ្សេង។ បន្ទាប់មក កំដៅគ្រឿងផ្សំ ដែលបានកិនរួចនេះ ដោយភ្លើងតិចៗ ចាក់ទឹកខ្ទឹះដូង និង ទឹកសុទ្ធចូល កូរស្មើឱ្យសព្វ រហូតដល់ស៊ុបនេះ សព្វ និង ចូលជាតិ បានល្អ។ ថែមទឹកត្រី និងទឹកក្រូចឆ្មា ចូល។ រួចដួសស៊ុបនេះចេញ ហើយត្រូវដាក់សាច់ក្ដាម ម្ទេស២ ទៅ៣ ចំណិត ស្លឹកជីវ៉ានស៊ុយ និងខ្ទឹមលីងចូល ជាការស្រេច៕

1
គ្រឿងផ្សំ៖
  • សាច់គោ (សាច់​កំភួន សាច់​ស្លម្ជូរគ្រឿង មិនបាច់​យក​សាច់​ផុយទេ)
  • ម្នាស់ សណ្តែកកួរ
  • គល់ស្លឹកគ្រៃហាន់ ស្លឹកក្រូចសើច   រមៀត  រំដេង  ខ្ទឹមស  ខ្ទឹមក្រហម
  • ម្ជូរសណ្តាន់ ឫ អំពិលទុំ
  • សណ្តែកដីលីង
  • ម្ទេសឆ្អើរ
  • គ្រឿងការី
  • ខ្ទិះដូង
  • ប្រហុក ឫ​ កាពិ
  • ស្ករស អំបិល ទឹកត្រី
របៀបធ្វើ៖
  • ហាន់​សាច់គោជា​បន្ួះតូចៗ
  • កាត់ម្នាស់ជា​ដុំតូចៗ
  • កាត់សណ្តែកកួរ​ខ្លីៗ
  • ម្ទេសឆ្អើរយកសរសៃយកគ្រាប់ចេញរួចត្រាំទឹកអោយរីក។ ចិញ្ច្រាំលាយស្ករ(ដើម្បីកុំអោយហឹរពេក) អោយម៉ត់។
  • បុកឫកិន គល់ស្លឹកគ្រៃហាន់ ជាមួយស្លឹកក្រូចសើច   រមៀត  រំដេង  ខ្ទឹមស  ខ្ទឹមក្រហម​  សណ្តែកដីលីង រួចដាក់បុក​ច្របល់ជាមួយម្ទេសឆ្អើរ​ចិញ្ច្រាំ និងគ្រឿងការី។
  • ចិញ្ច្រាំប្រហុក (បើប្រើកាពិឫប្រហុកសាច់មិនបាច់ចិញ្ច្រាំទេ)
  • ចាក់ខ្ទិះដូងន្តិចចូលក្នុងឆ្នាំង រួចដាក់គល់ស្លឹកគ្រៃបុកនិងប្រហុកចិញ្ច្រាំចូល លឺងច្របល់ចូលគ្នា រួច​​​ដាក់សាច់គោច្របល់ចូល​គ្នាមួយច្របក់។ ដាក់ម្ជូរសណ្តាន់ ឫ អំពិលទុំ រួចដាក់ទឹកត្រី  អំបិល ស្ករ បិតគំរប់ឆ្នាំងទុកអោយពុះបន្តិច។ ថែមខ្ទិះដូងរួ​ចរំងាស់មួយស្របក់ ទើបដាក់ម្នាស់និង​​សណ្តែកកួរ​ចូល។ ទុកអោយពុះម្តងទៀត ភ្លក់ប្រៃផ្អែមរួចជា​​ការ​ស្រេច។
ចំណាំ៖
  • បើមិនកូរគ្រឿងមុននឹងដាក់សាច់មាន់ចូលទេ សំលការីយើងមិនឡើងពណ៌ក្រហមស្អាតទេ។
  • បើយក​សាច់​ផុយ ពេល​ដាក់​ម្នាស់​ចូល​ច្បាស់​ជា​រលួយសាច់លែងឆ្ងាញ់អស់ហើយ។

1
គ្រឿងផ្សំ៖
  • ត្រីរ៉ស់ រឺត្រីឆ្តោរ
  • ស្ករសរឺស្ករត្នោត  អំបិល ម្រេច ទឹក​ត្រី  ខ្ទឹមស
របៀបធ្វើ៖
  • លាងត្រីអោយស្អាត​ កាត់ជាកង់ៗ ​ប្រលាក់អំបិល  រួចផ្អាប់ទុក​រយៈពេល​១ម៉ោង ដើម្បី​អោយខទៅសាច់​ត្រី​រឹង​ល្អ។
  • ដាក់​ឆ្នាំងលើ​ភ្លើង​អោយ​ក្តៅចាក់​ស្ករសរី​ស្ករ​ត្នោតចូលរួចកូរអោយ​ឈ្ងុយនិងឡើង ពណ៌ក្រហមល្អ។
  • ដាក់​ត្រី​ចូល ដាក់​ខ្ទឹម​ចិញ្ច្រាំ ដាក់ម្រេច ចាក់​ទឹក​ត្រី។ រំងាស់​បន្តិច រួចចាក់​ទឹក​ចូល (កុំច្រើនពេក)។ រំងាស់មួយសន្ទុះ ភ្លក់តាមរសជាតិ​ដែល​ចូល​ចិត្ត ទុកជាបានការ។

No comments:

Post a Comment